10 Mayıs 2012 Perşembe

DONDURMALI İRMİK HELVASI

Dondurmalı İrmik Helvası
Malzemeler:
2 Sb. İrmik
2 Sb. Toz şeker
4 Sb. Süt
125 Gr. Tereyağ
1 Miktar şam fıstık
Vanilyalı dondurma
Hazırlanışı:
   Tencereye süt ve şeker alınıp kaynamaya bırakılır. Ayrı bir tencereye tereyağ alınır üzerine fıstıklar ilave edilip çevrilir. Fıstıklar hafif pembeleşince irmik ilave edilir kısık ateşte sürekli karıştırarak pişmiş kestane rengi olana kadar kavrulur.
İrmik kavrulunca sütlü şerbet ilave edilir 2 dakika harlı 3 dakika kısık ateşte kaynatılıp demlenmeye bırakılır. Demlenen helvadan bir miktar kasenin içine konur ve ortası açılır. Açılan havuza dondurma konulur dondurmanın üzerine tekrar helva konulduktan sonra sıkıştırılır. Hazırlanan helva kasesi servis tabağına ters çevrilip arzuya göre süsleyerek servis yapılır.

ENGİNAR DOLMASI

Enginar dolması
Malzemeler:
5-6 Adet enginar
1 Ortaboy soğan
4 Dal taze soğan
1/2 Demet dereotu
1/2 Sb. Zeytinyağı
1 Sb. Pirinç
100 Gr. Kıyma
Tuz, karabiber
Üzeri için:
1/2 Sb. Zeytinyağı
1/2 Limon suyu
Hazırlanışı:
    Taze enginarların sap kısmı ve çiçek uçları kesilir. Enginarların orta bölümü çıkarılır kaşık ucu ile tüylü bölümler temizlenir. Temizlenen enginarlar limonlu ve unlu suya atılır.
                       Karıştırma kabına yıkanmış pirinç, ince doğranmış soğan, yine ince doğranmış dereotu, taze soğan, tuz, karabiber, kıyma ve zeytinyağı alınır karıştırılır. Hazırlanan iç harç enginarların ortasına ve yaprak aralarına doldurulur. Enginar dolmaları pilav tenceresine dizilir. Bir kasede limon suyu ile zeytinyağı çırpılır eşit olarak dolmaların üzerine gezdirilir. Tencereye bir miktar su ilave edilir ocağa alınır kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 35-40 dakika pişirilir.
Bu dolma midye dolması gibi yapraklar ayrılarak yenilir.